Zelfmanagement
Vrijheid is gebaseerd op orde.
Garsett Larosse
Deze pagina verkent enkele hulpmiddelen die je efficiënter maken in je levenskunst.
Bovenal heb je een levensstijl nodig waarin je je voldoende vrij voelt om je innerlijke stem te volgen.
Het alternatief is dat je anderen gaat laten bepalen hoe de orde en flow van je leven er uit zien. Da's geen goede basis voor een levenskunstenaar, die in alle vrijheid wil kunnen manifesteren vanuit zijn/haar Hart.
We leven in een technologische wereld. Er bestaat tegenwoordig wel een 'app' voor alles.
Maak gebruik van de hefbomen die tot je beschikking staan.
Maar om alles op elkaar afgestemd te krijgen, da's vaak een uitdaging. Enkele tips:
Sadhana
Sadhana (साधन, sādhanam) is Sanskriet voor 'middel om iets te bereiken' of 'spirituele oefening'.
Sadhana bestaat uit diverse meditatieve rituelen die hun oorsprong hebben in het hindoeïsme. Het is een geest- en levenshouding die tijdens oefeningen ontstaat. Het doel van Sadhana is om een bepaald spiritueel niveau te bereiken.
De Indische historicus Bhattacharyya geeft de volgende definitie voor het effect van sadhana: "Sādhanā voorkomt een overmaat aan wereldlijkheid en giet de geest en stemming (bhāva) in een vorm waaruit zich kennis ontwikkelt van verzadiging en onthechting. Sādhanā is een bevrijdend middel tot ontknechting.
Waaruit bestaat Sadhana?
De mediterende verenigt zich met een spiritueel onderwerp door er op te mediteren. Hierbij maakt het niet uit of dit via een complexe uitgestippelde weg of op een spontane manier gebeurt. Op het ene moment kan één mantra of gedachte voldoende zijn om de vereniging tot stand te brengen en op een ander moment kan het een lang ritueel zijn, waarbij reinigingen, recitaties, verbeeldingskracht, offers, mantra's en moedra's gebruikt worden.
Voorbeeld van mooie meditatie:
Het lichaam als zelfprogrammeerbare biocomputer: rituelen als deel van je spirituele oefeningen
Waar routine dodelijk kan zijn voor de creatieve geest, is ook het omgekeerde waar: zonder rituele ankers kan een mens gemakkelijk afgeleid worden en kan hij/zij gaan zwalpen of 'zweven'. Toets regelmatig je levensstijl aan de werkelijkheid door verbindingen te maken tussen de spirituele en materiële wereld.
Traditioneel geschikte momenten hiervoor zijn:
- bij het ontwaken: Neem een moment van dankbaarheid dat je weer een dag vol leerrijke ervaringen mag beleven in je fysieke lichaam. Stem je instrument goed af met bv. de Gayatri mantra en enkele yogahoudingen. Warm je stem op met een liedje onder de douche.
- voor een maaltijd: Word je bewust hoe je voeding je lichaam versterkt. Beschouw je lichaam als een tempel en offer je voedsel.
- bij een belangrijk engagement dat je aangaat: Vraag om zegening voor je intentie om iets goed te doen in de wereld.
maar waarom ook niet: - in de file: Vraag om hindernissen te verwijderen met bv de Ganesh mantra
- telkens je in de spiegel kijkt: kies een attribuut van één van je favoriete Goden en zing zijn/haar naam of mantra
- als je moet aanschuiven aan de kassa: kies de langste rij om langer te kunnen mediteren
- als je afwast, je huis poetst of de was vouwt: beschouw niets als eigendom van jezelf, maar beeld je in dat je de dienaar bent van een oneindig goede God/Godin, waar je heel veel van houdt. Bevestig die liefde met een mantra en/of luister naar devotionele muziek.
De computer
Computers, smartphones e.d. kunnen levenskunstenaars ondersteunen om productiever te zijn.
Je kan dingen opzoeken met je computer, anders was je niet op deze website beland.
In hoeverre kan de computer jou helpen om effectief mooie dingen te DOEN?
Kan jij zelf een huis ontwerpen, een boek vormgeven, een videoclip maken, een website maken, een song opnemen, een databestand beheren en/of een vriendennetwerk uitbouwen?
Met de juiste software en een beetje gezond verstand kan iedereen succesvol manifesteren.
Vaak zijn levenskunstenaars intuïtieve, creatieve mensen die zich op het vlak van computers een beetje mogen emanciperen. Het begint bij de keuze van het soort computer waarmee je gaat werken.
Apple heeft zich er steeds op gericht om het leven van 'creatieve professionals' gemakkelijker te maken. Of je nu muzikant of architect bent, ontwerper of boekhouder, er bestaan gebruiksvriendelijke programma's voor iedereen. Bovendien werken deze programma's samen in een ecosysteem van andere tools, mocht je die nodig hebben, zoals iPods, iPads, iPhones e.d.
De standaard iMac of MacBook komt met een aantal gratis basisprogramma's, die qua gebruiksgemak gerust indrukwekkend mogen genoemd worden. Of het nu gaat om Pages (voor tekstverwerking), Numbers (voor rekenbladen), Keynote (voor presentaties), iMovie (voor video) of GarageBand (voor muziekopnames en podcasts), het zijn stuk voor stuk juweeltjes die, eenduidig en met zin voor esthetiek, je helpen om productief te zijn.
Daarnaast bestaan er natuurlijk nog honderdduizenden andere programma's, van eenvoudige hulpmiddelen die je bv. helpen om alle gitaarakkoorden te leren spelen of teksten in te spreken voor op camera, tot zeer gespecialiseerde programma's waarmee je vliegtuigen kan ontwerpen of scans van het elektromagnetisch veld van de mens kan maken.
Weet je precies wat je wil, of heb je niet teveel creatieve computertoepassingen nodig, dan zijn PCs met andere bestuurssystemen dan Mac OX ook prima (Windows, Linux, Android,...). Als levenskunstenaar kunnen we echter Apple producten van harte aanbevelen.
Computerprogramma's voor Levenskunstenaars
We kunnen natuurlijk niet alle computerprogramma's hier bespreken, maar graag licht ik even toe welke mogelijkheden er zoal zijn:
- Muzikanten, die slechts een basiskennis hebben van enkele akkoorden, kunnen toch songs met indrukwekkende muziekkwaliteit produceren. Ze kunnen bv. het programma Suggester gebruiken om aansprekende akkoordenprogressies te vinden. De akkoorden kunnen vervolgens in Band in a Box worden ingetypt. Kies uit honderden muziekstijlen en beluister het resultaat aan de hand van professioneel opgenomen muziekinstrumenten. Voeg er eventueel een tekst aan toe, een solo, een intro... Ben je tevreden met het resultaat, dan kan je dit eenvoudig slepen naar je digitale opnamestudio (zoals bv het gratis programma GarageBand), waar je nog vocals, extra muzieklijnen e.d. kan toevoegen.
- Sluimert er nog een (e)-boek in jou dat wil geboren worden? Programma's zoals Pages (gratis) laten je tegenwoordig toe om meer dan behoorlijke opmaak aan je teksten te geven. Zelfs een eenvoudige cover kan je ermee ontwerpen. En dankzij de wonderen van het Internet kan je je boek in eigen beheer uitgeven door alles op te sturen naar een site zoals boekscout.nl of eigenboekuitgeven.com.
Wens je begeleid te worden in de organisatie van je creatieplatform?
Garsett Larosse is als creatieve duizendpoot bereid om al zijn kennis met jou te delen.
Niemand is daarbij te oud om levenskunstenaar te zijn!
Neem voor meer informatie contact op via info@madewithloveproductions.be, tel. 0496 265865